7de IPEM ZOMERCURSUS 2003


 

Akoestisch, Elektronisch of Mixed?

met gastdocenten Lucien Goethals en Arne Deforce

 

De Stichting Lucien Goethals vzw en het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM), afdeling musicologie - Universiteit Gent organiseren de 7de editie van de zomercursus.
Ook dit jaar betreft het een initiatie tot verschillende aspecten van elektroakoestische muziek en muziek tout court. Zoals steeds wordt één specifiek aspect van de wereld van de elektro-akoestische muziek belicht, dit jaar is dit het het mengen van akoestische elementen met elektronische muziek.
De tweedaagse cursus richt zich tot ieder met een belangstelling in deze problematiek.

 

Donderdag 28 augustus 2003

9u45 Ontvangst
10u00-12u30 Combinatie van akoestische en elektronische instrumenten historische schets Dr. Dirk Moelants en Micheline Lesaffre
13u30-14u45 Polypoëzie en elektronische media Jelle Dierickx
14u45-15u00 pauze
15u00-16u00 Muziek en emoties in akoestische en elektronische muziek Prof. Dr. Marc Leman
16u00-17u00 Toonmoment: multimediaproject
   

Vrijdag 29 augustus 2003

9u45 Ontvangst
10u00-12u30 Over gemengde vormen Lucien Goethals
14u00-16u30 De cello en live electronics Arne Deforce
 
  • Combinatie van akoestische en elektronische instrumenten: een historische schets

Musicologen Dirk Moelants en Micheline Lesaffre gaan in op de geschiedenis van elektroakoestische muziek. Aan de hand van typische voorbeelden wijzen zij op een aantal basisaspecten van het combinatorisch gebruik van akoestische en elektronische instrumenten.

  • Polypoëzie en elektronische media

De poëzie kende in de 20ste eeuw een ganse evolutie waarbij handig gebruik werd gemaakt van de nieuwe elektronische en digitale media. De link met muziek is nooit veraf. Musicoloog Jelle Dierickx gaat in op een aantal historische en technische aspecten van dit gegeven.

  • Muziek en emoties

Het is voor velen een evidentie dat muziek en emoties aan elkaar gelinkt zijn. Maar op welke manier precies ? En hoe kunnen we daarmee omgaan in de elektronische muziek? Op deze vraag wordt dieper ingegaan door Marc Leman.

  • Workshop omtrent multimedia (confrontatie)

In het kader van het MEGA onderzoeksproject (IPEM en partners), werden een aantal publieke workshops georganiseerd rond beweging, klank, beeld en emoties. Dit project kent momenteel een afsluitende faze waarbij professionele kunstenaars uit de wereld van klank, beeldsynthese en dans werken rond gecombineerde stukken. De deelnemers van de zomercursus krijgen de gelegenheid tot gesprekken met de onderzoekers en kunstenaars die betrokken zijn bij de MEGA workshop.

  • Over gemengde vormen (van elektronische muziek met akoestische instrumenten)

De componist Lucien Goethals gaat uit van eigen werk om de koppeling van het elektronische medium aan akoestische elementen te duiden. (http://www.ipem.ugent.be/SLG/goethals.html)

De cello en live electronics

Er wordt een lezing gegeven door cellist Arne Deforce omtrent interactieve live-electronics aan de hand van 3 werken : K. Saariaho: Petals , J. Harvey: Advaya en G. Steinke: Arcade.
Arne Deforce is uitvoerder en componist van hedendaagse cellomuziek.
(http://users.pandora.be/arne.deforce/mainindex.htm)

 
  • Zomercursus praktisch

Gelieve uw aanvraag en cv te richten vóór 15 augustus aan Benn.Deceuninck@UGent.be, bij wie u ook terecht kan voor meer inlichtingen.


Deelname: 25 euro (2 dagen) te storten na goedkeuring op 000-1717702-26 op naam van Stichting Lucien Goethals vzw.

De cursus gaat door in de lokalen van het IPEM te Gent, Universiteit, Rozier 44 (vlakbij Boekentoren), 2de verdieping, lokaal C.2.25.